Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

USA chtějí přimět Čínu k většímu otevření ekonomiky. Žádají snížení cel na automobily

USA chtějí přimět Čínu k většímu otevření ekonomiky. Žádají snížení cel na automobily

Spojené státy se snaží přimět Čínu k většímu otevření její ekonomiky. Minulý týden Pekingu v dopisu představily konkrétní požadavky, například snížení cel na dovoz amerických automobilů. Informuje o tom list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Americký ministr obchodu Steven Mnuchin a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer podle listu v dopisu kromě nižších cel na automobily rovněž požadují, aby Čína zvýšila nákupy amerických polovodičů a poskytla americkým podnikům větší přístup na čínský finanční trh.

Adresátem dopisu byl nový čínský vicepremiér Liou Che, který má na starosti ekonomiku. Mnuchin nyní navíc zvažuje, že vyrazí do Pekingu k osobním jednáním, píše The Wall Street Journal.

Mnuchin a Liu spolu již o víkendu telefonicky hovořili. „Diskutovali o obchodním deficitu mezi našimi dvěma zeměmi a zavázali se pokračovat v jednání o nalezení způsobu jeho snížení vyhovujícího oběma stranám,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obchodu.

Podle zdrojů listu Financial Times již Peking nabídl, že bude v USA nakupovat více polovodičů na úkor dodavatelů z Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Čína by prý rovněž chtěla do května dokončit nové regulační předpisy, které by umožnily zahraničním finančním podnikům vlastnit většinové podíly v čínských společnostech obchodujících s cennými papíry.

Deficit Spojených států v obchodování s Čínou se v loňském roce zvýšil o osm procent na rekordních 375 miliard dolarů (7,7 bilionu Kč). Americký prezident Donald Trump v minulosti opakovaně kritizoval Peking za nekalou obchodní politiku, která podle něj za vysokým schodkem stojí.

V poslední době rostou obavy z obchodní války mezi USA a Čínou, tedy dvěma největšími ekonomikami světa. Trump minulý týden podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč). Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1