V Česku vybudoval síť bitcoinmatů, teď chce investor Stránský expandovat do Evropy

Mohla za to krize středního věku a blížící se 50. narozeniny. Investor a podnikatel Martin Stránský z ní mohl bez problémů vyjet v novém nablýskaném Ferrari. „Skutečně jsem se tehdy rozhodoval, že si auto koupím. Nakonec jsem se ale rozhodnul raději vybudovat firmu a teď toho nelituji,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ zakladatel společnosti s miliardovým obratem WBTCB, která v Česku provozuje kryptoměnový ekosystém Bitstock.com.

Píše se rok roce 2013. V Africe umírá Nelson Mandela, jeden z nejničivějších tajfunů všech dob Haiyan právě pustoší Filipíny a cena kryptoměny bitcoin je na dnešní poměry směšných 200 dolarů. Podnikatel Martin Stránský v té době také začíná uskutečňovat svoji vizi a budovat v Česku síť bitcoinmatů – tedy bankomatů, které směňují bitcoiny za peníze a naopak.

„V té době jsem si z Ameriky objednal první tři a doufal, že budu vědět, co s nimi. Vypadal jsem tehdy možná trochu jako blázen. Lidé tehdy moc nevěděli, co to ten bitcoin vlastně je, a já zase netušil, jestli ty přístroje vůbec budou fungovat a zda je dokážu zapojit,“ vzpomíná Stránský. Nakonec měl jiný problém. „Nikdo je nechtěl umístit k sobě do obchodu, lidé se jich báli. „Napsal jsem tehdy doslova tisíc e-mailů a naprosto bez výsledku,“ ohlíží se za nelehkými začátky.

Kerles: Tvrdý byznys s umělým oplodněním. Proč dárkyně vajíček nedostávají medaile

sinfin.digital