V Karlovarském kraji se rýsuje vážný problém. Osobně tam kvůli tomu jede i Babiš

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek zamíří na návštěvu Karlovarského kraje. Program se sice točí především kolem otevírání obchvatu Drmoule či podpory lázeňství, ale skutečný důvod se podle informací INFO.CZ skrývá až úplně na konci, kde je zmínka o problematice útlumu těžby uhlí na Sokolovsku. Zádrhel je už v samotné formulaci tohoto bodu, která je do značné míry nesmyslná.

 

Pokud jde o útlum těžby hnědého uhlí v Česku, týká se především lomu ČSA, který se ovšem nachází na Mostecku. Tam by těžba měla skončit skutečně mezi lety 2024 a 2025. Všechny ostatní lomy mají platná povolení a nic nebrání v těžbě daleko za rok 2030. Na Sokolovsku uhlí těží společnost Sokolovská uhelná, která je druhým největším výrobcem elektřiny v Česku. A právě ta je podle informací INFO.CZ skutečným důvodem návštěvy Babiše v kraji.

Sokolovská uhelná je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji a její většinový majitel František Štěpánek v polovině března spáchal sebevraždu. Štěpánek byl obecně považován za velkého regionálního patriota a v minulosti sponzoroval prakticky veškerý kulturní a společenský život v Karlovarském kraji. Mimo jiné i hokej, golf, filmový festival či fotbal. Jeho společnost se ovšem v posledních letech ze sponzorství v regionu stahovala, což bylo způsobeno hospodářskými problémy, s nimiž se sám Štěpánek netajil.

Nečasovou policisté pozorovali ve sprše, bránili jí ve spánku, tvrdí bývalý premiér Nečas

sinfin.digital