Válka o evropský trh. Polsko s Ukrajinou chtějí blokovat plány Gazpromu

ČTK

Země budou společně bránit snahám, které by umožnily ruskému Gazpromu získat větší přístup na evropský trh s plynem obejitím Ukrajiny. Ve Varšavě to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Evropská komise na konci října zrušila limit, který Gazpromu z antimonopolních důvodů povoloval využívat jen polovinu kapacity plynovodu OPAL. OPAL je napájen z plynovodu Nord Stream, který vede plyn Baltským mořem ke koncovým zákazníkům do Německa a České republiky. Toto rozhodnutí umožní Gazpromu rozšířit kapacitu NordStreamu prostřednictvím projektu Nord Stream 2, a vyhnout se tak tranzitu přes Ukrajinu.

„Rozhodnutí Evropské komise ohledně plynovodu OPAL a výstavby Nord Streamu 2 nepodporujeme,“ řekl Porošenko na tiskové konferenci ve Varšavě. „Rozhodli jsme se koordinovat naše akce, abychom těmto plánům zabránili,“ dodal.

Česká republika uvedený projekt spolu s dalšími východoevropskými zeměmi rovněž kritizuje.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

sinfin.digital