Velké investiční dohodě s Čínou jsme blízko, jsem opatrný optimista, říká europoslanec Zahradil

vkr

Navzdory čilému obchodu nemá Evropská unie s Čínou dohodnutou ani obchodní, ani investiční dohodu. To by se však mělo podle evropského poslance za ODS a místopředsedy výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu Jana Zahradila již brzy změnit. „Loni v této oblasti nastal velký pokrok a investiční dohoda, o které vyjednáváme od roku 2014, by mohla být uzavřena během příštího roku,“ uvedl ve středu Zahradil na konferenci Česko-čínského centra Univerzity Karlovy s podtitulem Výzvy digitální budoucnosti.

Evropská unie je pro Čínu největším obchodním partnerem, Čína je pro EU z tohoto pohledu druhou nejdůležitější zemí. Přesto mezi nimi stále není uzavřena ani velká rámcová dohoda o volném obchodu (FTA), případně ani investiční dohoda (CAI). Podle Jana Zahradila je však Evropa od CAI s Čínou velmi blízko. 

„Jednání o investiční dohodě s Čínou začala již v roce 2014 a poměrně dlouho se táhla bez konkrétního výsledku. K velkému průlomu však došlo v loňském roce, dalšího pokroku bylo dosaženo letos a konečná jednání o této velké investiční dohodě by tak mohla být dokončena během příštího roku,“ uvedl na konferenci Zahradil.

Za masakr na Balkáně mohly fake news. Mohlo se to stát i u nás, varuje vyšetřovatel Dzuro

sinfin.digital