Věřitelé rozhodli o osudu firmy Vítkovice Gearworks. Půjde do reorganizace

ČTK

Vítkovice Gearworks půjde do reorganizace. Věřitelé ji mohli poslat i do konkurzu, což by prakticky znamenal zánik firmy a rozprodej majetku. Podle insolvenčího správce znamená reorganizace šanci na podstatně větší uspokojení věřitelů. 

O reorganizaci žádala sama firma, která je v úpadku od září, navrhoval ji i insolvenční správce David Vandrovec. Reorganizaci ještě musí potvrdit svým usnesením soud.

Reorganizace podle něj znamená šanci na podstatně větší uspokojení věřitelů než v případě konkurzu, při němž by firma prakticky skončila a majetek by se rozprodal. Vandrovec řekl, že o tom, že má firma velmi dobrou šanci přežít do budoucna, svědčí i fakt, že už teď eviduje dva zájemce o její koupi. Přihlásili se v době, kdy se o prodeji ještě ani nerozhodlo. Záměr skupiny VMG prodat Vítkovice Gearworks dnes potvrdil její právní zástupce Petr Kuhn.

„Zahájení prodejního procesu je plánováno v průběhu ledna - února příštího roku,“ řekl Kuhn. Reorganizační plán by podle něj firma chtěla předložit nejpozději začátkem dubna příštího roku. V reorganizaci se podle Kuhna odhaduje míra uspokojení nezajištěných věřitelů ve výši okolo 20 procent a zajištěných věřitelů na úrovni jejich zajištění, v případě konkurzu by uspokojení věřitelů představovalo méně než jedno procento.

Více než 270 věřitelů přihlásilo u soudu pohledávky téměř za dvě miliardy korun. Soud ještě všechny nepřezkoumal. Největšími dosud uznanými věřiteli jsou Komerční banka a britská HSBC Bank. Největší pohledávku mezi těmi, které soud ještě nepřezkoumal, má mateřská společnost Vítkovice, a. s., jež žádá více než 970 milionů korun.

sinfin.digital