Víc než jen peníze. Mezi EU a Íránem netečou biliony, bitva o sankce má přesto zásadní význam

Adam Kotrbatý

Spojené státy pohrozily evropským firmám, že pokud budou obchodovat s Íránem i po zavedení nových amerických sankcí, dotknou se postihy i jich. Evropské společnosti přitom ještě zkraje roku doufaly v opačný vývoj. V Íránu mají kontrakty za miliardy eur. V zemi se angažují také české podniky. A přestože objem peněz tekoucí mezi Evropskou unií a Íránem není z pohledu Bruselu tak velký, v sázce je hodně.

Bílý dům je odhodlaný zavést sankce proti evropským firmám, které nepřestanou obchodovat s Íránem ani po zavedení amerických restrikcí. Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton to označil za signál pro evropské země, že je lepší jít s USA, než za každou cenu udržovat při životě jadernou dohodu z roku 2015, od níž Trump minulý týden odstoupil.

„Proč by nějaký podnik, akcionář nějakého podniku, chtěl obchodovat se světovým centrálním bankéřem mezinárodního terorismu,“ podivoval se Bolton v rozhovoru pro americkou televizi ABC. Američané dali najevo, že dopřejí evropským společnostem 90 až 180 dní, podle typu podnikání, aby své projekty v Íránu ukončily.

Sankce vůči Íránu můžou zasáhnout i evropské firmy, záleží na chování jejich vlád, varoval Trumpův poradce

sinfin.digital