Vláda se dohodla s Uberem na dalším fungování. Řidiči budou muset plnit podmínky pro taxikáře

ČTK

lup

Zástupci vlády a společnosti Uber dnes podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění, její řidiči musí splnit podmínky pro běžné taxikáře. ČTK to sdělila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Memorandum mělo být původně podepsáno do konce března, kvůli jednání o konkrétních bodech memoranda byl podpis odložen.

Provozovatelé taxi kritizovali firmy Uber a Taxify za to, že nedodržují zákon, jezdí bez licence a taxametrů. Taxikáři na protest proti působení obou firem v hlavním městě několikrát blokovali dopravu.

"Jsem ráda, že se nám po vleklých jednáních podařilo dospět k dohodě. Uber se mimo jiné zavázal, že si neprodleně zřídí živnostenské oprávnění a zajistí, aby jeho řidiči splňovali veškeré podmínky, které po nich vyžaduje zákon," uvedla Krnáčová. Dokument byl podepsán za účasti představitelů Prahy.

Za tři měsíce bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují podle Krnáčové ujistit, zda Uber své závazky splnil. "Město mezitím bude samozřejmě pokračovat v kontrolách," dodala.

sinfin.digital