Za výkyvy cen na českých trzích může i Trump. Ekonom vysvětlil, jak na nás dopadá světové dění

Vít Chalupa

Náhlé změny počasí počasí, ale i výroky politiků mohou mít rozhodující vliv na vývoj cen komodit. Na některé vnější faktory se dá připravit, jiné naopak přicházejí nečekaně a dokáží s trhem pěkně zahýbat. „Letos v zimě byla burzovní cena pšenice poměrně nízko, kolem 150 eur za tunu. Brzy na jaře, kdy začala sucha, vzrostla na 186 eur. V červnu začalo pršet, také se ochladilo a velké vývozní země jako Francie, Ukrajina nebo Rusko oznámily, že sucho se na stavu úrody nijak katastrofálně nepodepsalo. Burza na tyto zprávy okamžitě reagovala a cena klesla během dvou dnů o 15 eur,“ popisuje běžné výkyvy manažer Finančních trhů ČSOB Jan Boháč. Trhy podle něj nyní také značně ovlivňuje zahraniční politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Jak ovlivňuje celní bitva mezi USA a EU, případně Čínou ceny průmyslových komodit?

Velmi. Typický příklad jsme zaznamenali v polovině června, kdy americký prezident Trump zmínil zavedení dalších cel vůči čínskému zboží. Trhy zareagovaly bezprostředně a cena barevných kovů spadla o pět procent, protože se očekávají problémy a menší spotřeba.

Co by naopak vyvolalo zvýšení cen?

Obecně je to „souboj“ poptávky a nabídky. Vysvětlím to na nedávném příkladu u mědi. Do její ceny se promítala velká rizika stávek v Chile. V momentu, kdy hrozilo, že se nebude těžit, šly ceny mědi nahoru.

sinfin.digital