Zákaz mentolových cigaret zvýšil jejich prodej až o 80 procent. Kuřáci je vykoupili ve velkém

Info.cz

Od 20. května se v Evropské unii včetně Česka nesmí prodávat kuřáky poměrně oblíbené mentolové cigarety. Důvodem je evropská regulace, která zákaz zdůvodňuje zdánlivě nižší škodlivostí těchto cigaret, i když realita je opačná. Podle jednoho z hlavních tabákových hráčů na tuzemském trhu British American Tobacco se lidé před zákazem předzásobili, nákupní objemy mentolových a tzv. klikacích cigaret narostly až o 80 procent. 

Před necelým měsícem se v prodejnách s tabákovými produkty odehrála malá revoluce. Po desítkách let musely z pultů všech trafik zmizet tabákové produkty s příchutí mentolu. Kuřáci proto prodejny vzali útokem a většina z nich se snažila předzásobit tím, že je nakupovala ve velkém.

„Je pravda, že se spuštěním informační kampaně ohledně zákazu jsme hned na začátku května zaznamenali zvýšený zájem o cigarety s příchutí mentolu a řada našich odběratelů se jimi stihla předzásobit. Dle jejich údajů se poptávka spotřebitelů zvedla v prvních třech květnových týdnech až o 80 % oproti běžnému stavu,“ říká pro INFO.CZ ředitel komunikace BAT Tomáš Tesař.

6392952:article:true:true:true

Poté, co však zásoby mentolových cigaret vymizí bude až 300 tisíc českých kuřáků stát před volbou, čím je nahradí. Výrobci přitom předpokládají, že většina z nich se spíše než přechodem k neochuceným konvenčním cigaretám, přikloní k některým z moderních alternativ, kde možnost ochucení mentolem zůstala alespoň prozatím legislativně zachována.

„Jaký bude dominantní trend ukáží až následující týdny, my jsme však přesvědčeni, že minoritní část této skupiny kuřáků zkusí přestat kouřit úplně, většina pak vyzkouší některou z alternativ,“ vysvětluje Tomáš Tesař. „Ať už mluvíme o elektronické cigaretě či nikotinových sáčcích LYFT, které nadále příchuti obsahovat mohou. Všechny tyto typy produktů máme ve svém portfoliu a očekáváme, že tato změna povede k dalšímu posunu v trendu změny kuřáckých návyků dospělých kuřáků,“ dodává šéf komunikace BAT.

sinfin.digital