Zeman opět oslavuje zbraně: Dostal tankovou střelu, podepsal granát a vyzval k odblokování vývozu

ČTK

ekb

Podle prezidenta Miloše Zemana české úřady staví zbytečné překážky vývozu zbraní do takzvaných bezpečných zemí, na což doplácí tuzemské zbrojovky. Například Slovensko je podle jeho slov vůči zbrojovkám daleko vstřícnější a Česko by mělo byrokratické překážky zmírnit. Řekl to při návštěvě zbrojařské firmy Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku.

Prezident Zeman dal znovu najevo, že mu svět zbraní a zbrojařské zájmy nejsou cizí. Při návštěvě Excalibur Army se podepsal na granát a dostal darem munici pro tank T-55.

„Slovenská vláda se chová ke zbrojovkám daleko vstřícněji než vláda česká,“ prohlásil na setkání se zaměstnanci šternberského podniku Zeman, podle kterého čeští exportéři mají problémy při vývozu zbraní do bezpečných zemí kvůli tomu, že se vždy najde někdo, kdo se obává jejich následného reexportu do rizikových států. „Do toho už nám nic není. To je věc těchto zemí. A když někdo do toho šťourá, tak vlastně dělá totéž, co se dělo v 90. letech, to znamená omezuje okruh zákazníků, no a tím pádem omezuje i rozsah naší zbrojní výroby,“ míní Zeman.

Špidla Zemana na Hradě nechce. Vlastního kandidáta ovšem ČSSD zatím nemá

sinfin.digital