Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Změny v nejvyšších patrech impéria Baťa. Odchází poslední nositel slavného jména, zlákal ho Harvard

Změny v nejvyšších patrech impéria Baťa. Odchází poslední nositel slavného jména, zlákal ho Harvard

Thomas Archer Bata skončil na pozici globálního ředitele marketingu firmy Baťa. Deníku E15 to potvrdil ředitel marketingu pro Česko Ondřej Cedidla. Třicetiletý pravnuk zlínského zakladatele, který se rozhodl vrátit rodinnou firmu ke kořenům a s celým týmem se usídlil v Praze, dal nakonec přednost studiu na americkém Harvardu. Ve firmě ale zůstává jako člen jednoho z několika představenstev.

„Je to pravda, Archer Bata skutečně opustil Prahu kvůli studiu na Harvard Business School. Ve firmě ale zůstává aktivní,” potvrdil informaci deníku E15 Ondřej Cedidla. Jeho pozice šéfa celosvětového marketingu je tak u Bati momentálně neobsazená a společnost za něj vybírá nástupce.

„Globální šéf Alexis Nasard teď zvažuje několik variant, jak nový tým uspořádat. Archer byl totiž kromě toho i členem celosvětové rady společnosti,” říká Cedidla. Nový šéf marketingu by tak měl být znám během podzimu. Spekulaci, že by se za nového marketingového ředitele mohl tým stěhovat z Prahy zpět do zahraničí, nechce Cedidla příliš komentovat s tím, že možné je úplně cokoliv. Tým však má v Praze podle něj dostatečně pevné zázemí.

Archer Bata je poslední z rodiny Baťů, který je ve společnosti aktivní. Jeho otec Thomas George Bata byl generálním ředitelem společnosti v letech 2001 až 2008, do roku 2015 působil ve funkci předsedy společnosti, dnes už má na starosti jen rodinný majetek jako předseda Bata Family Holdings.

Pokračování článku na E15  >>>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1