7 věcí, které jste možná nevěděli o Jindřichu Forejtovi

Info.cz

Hrad dnes potvrdil rezignaci Jindřicha Forejta z ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky. Funkce se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka vzdává z osobních a zdravotních důvodů. Kdo je Jindřích Forejt? A co o něm možná nevíte?

  • V Kanceláři prezidenta pracuje od roku 2002. Začínal na pozici stážisty na doporučení dlouholetého vatikánského diplomata Erwina Josefa Endera, kterému Forejt tlumočil z němčiny. Poté dostal poloviční úvazek, v roce 2004 pak plný.
  • S profesí protokolu se seznámil při studijním pobytu v Bavorsku. Podle svých slov první protokolární zkušenost získal v Mnichově na protokolu vévody bavorského.
  • Média ho často kritizovala za to, že na rozdíl od ostatních protokolistů se nedrží v pozadí, ale je vždy přímo u politiků. To kritizovali často fotoreportéři, kterým se „dostával do záběrů".
  • V prosinci 2013, kdy média psala o Forejtově nepravdivých údajích o vzdělání, se Forejta zastal bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj to byl "nejlepší protokolista, jakého za sto let tato země měla" a je jedním z nejvzdělanějších lidí, jaké v životě potkal.
  • Podle dřívějších informací měl Forejt po skončení mandátu Klause nastoupit na místo velvyslance ve Vatikánu. Miloš Zeman však po svém zvolení do čela státu uvedl, že Forejt bude ve funkci pokračovat. Loni v dubnu při audienci u papeže Františka ve Vatikánu Zeman Forejta představil jako budoucího velvyslance. Jestli to stále platí, dnes hradní mluvčí nechtěl komentovat.
  • Hradní protokol byl v poslední době spojen s několika spornými situacemi. Forejt musel vysvětlovat zpoždění leteckého speciálu, chybné obvinění amerického velvyslance neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě nebo neudělení vyznamenání pamětníku židovského holokaustu Jiřímu Bradymu.
  • Prezident Zeman se Forejta v minulosti několikrát zastal. Podle některých informací ale má na Hradě spory s kancléřem Vratislavem Mynářem a hlavním poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. O sporech Forejta s ostatními zaměstnanci Pražského hradu se mluví dlouhodobě.

 

 

sinfin.digital