Aktivisté vnikli do dolu Bílina a připoutali se k rypadlu. Zasahovat museli těžkooděnci

ČTK

luš

Několik set aktivistů z různých evropských zemí dnes u povrchového hnědouhelného dolu Bílina na Mostecku protestovalo proti těžbě fosilních paliv. Už ráno se zhruba dvacítka z nich připoutala na vrcholu rypadla v lomu Bílina. Těžba v lomu se zastavila. Dopoledne se další snažili opustit vymezenou trasu protestního pochodu a vniknout do lomu. Policie 234 z nich zajistila. Zbylých několik set aktivistů dorazilo po vymezené trase do obce Braňany, kde pochod skončil. Aktivisté se poté vrátili do kempu v Louce u Litvínova.

Aktivisté z hnutí Limity jsme my prohlašují, že zamýšlejí zastavit těžbu uhlí, kterou považují za škodlivou v souvislosti se změnou klimatu.

Asi 20 lidí vylezlo ráno mezi 4:00 a 5:00 na vrchol rypadla v lomu a na místě se připoutali. Těžba v povrchovém dolu se zastavila, řekl ČTK mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.  „Museli jsme zastavit těžbu, abychom minimalizovali riziko, že by se někomu něco stalo,“ uvedl mluvčí. „Škody samozřejmě vznikají, ale to teď zatím řešit nebudeme,“ dodal. Nad lokalitou u povrchového dolu Bílina létá policejní vrtulník.

Pobaltské státy a Polsko napojí své rozvodné sítě na EU. Rusko ztratilo nástroj k vydírání, radují se

sinfin.digital