Analytik Medianu: Babiše nyní téměř nelze porazit. Vládu složí i po příštích volbách

Z dat, která má analytik Medianu Jaroslav Horníček k dispozici, vyplývá, že je prakticky nemožné, aby byl Babiš v příštích sněmovních volbách poražen v tom smyslu, že by nebyl schopen i po nich sestavit většinou vládu. Skepticky se Horníček staví také k případnému bloku středových a pravicových stran. „Blok složený z ODS, lidovců, TOP 09 a Starostů by mohl ztratit třeba i jednu čtvrtinu voličů z jejich prostého součtu,“ říká Horníček v rozhovoru pro INFO.CZ.

Ještě před několika lety – a bylo to téměř pravidlo – byla situace v polovině volebního období taková, že v předvolebních prognózách vedla nejsilnější opoziční strana. Nyní české politice dlouhodobě dominuje hnutí ANO, tedy nejsilnější vládní strana. Čemu to připisujete?

Je to tak, od voleb v podpoře jednotlivých stran není skoro žádná dynamika. Sledujeme pouze drobné odchylky. V minulosti to bylo většinou tak, že se ve vedení střídala silná pravicová a silná levicová strana. To vysvětlení naší dnešní situace možná mimo jiné spočívá v tom, že se Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO daří oslovovat voliče z obou stran spektra. ANO je přes střed rozkročená strana, a bere tudíž levici i pravici.

Čím to je?

Ti lidé se identifikují s osobou lídra, který je přitahuje a navíc dokáže pomocí svého týmu odkomunikovat témata tak, aby jim lidé rozuměli a měli pocit, že se řídí jejich vůlí, což je podle průzkumů pro voliče velmi důležité. Z dat, které máme k dispozici, mi vychází závěr, že ANO nyní oslovuje část původních voličů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných z roku 2010 a původní voliče ČSSD, které se podařilo přebrat v letech 2013 – 2017. Podle čísel bude poměr pravice (ODS, TOP 09) a levice (ČSSD) v hnutí ANO dost podobný. Zdá se tedy, že je to velmi heterogenní skupina lidí.

Pekarová Adamová: U Babiše se lze i inspirovat. A Kalousek? Při vší úctě, chce to nové tváře

sinfin.digital