ANALÝZA: Co spadne s novou vládou pod stůl? Otazník je nad exekucemi nebo dávkami na bydlení

Markéta Žižková

Druhá vláda premiéra Andreje Babiše získala v noci ze středy na čtvrtek důvěru Poslanecké sněmovny. Velkou část resortů povedou dál titíž lidé, na některých ministerstvech ovšem došlo k obměně. Velké změny v jejich směřování podle všeho nepřijdou, i tak ale začátek vládnutí nového kabinetu přináší v určitých oblastech nové směřování. Práce na některých zákonech se vrací na začátek, jiné by mohly rovnou „spadnout pod stůl“. Viditelné je to především na ministerstvu práce a sociálních věcí, které připadlo sociální demokracii. Otázkou také zůstává, zda nový ministr spravedlnosti bude pokračovat ve směru, kterým vykročil v oblasti exekucí exministr Robert Pelikán. Změnit se může i služební zákon.

„Myslím si, že k největším změnám může dojít v resortu práce a sociálních věcí. Andrej Babiš hovoří o důchodové reformě – i když nezmiňuje, jaké má mít parametry, zatímco sociální demokraté i ministr práce Petr Krčál mluví o tom, že reforma není zapotřebí. Tam budou muset hledat nějaký kompromis,“ popisuje politolog Lukáš Jelínek.

„Já předpokládám, že se sociální demokraté nechají přesvědčit, že se bude mluvit o reformě, ale její podstatou bude pouze zvyšování důchodů, a ne žádné parametrické změny,“ dodává.

Otřesné, Babiš ukázal pravou tvář. Existuje tajná dohoda s komunisty, říká Miroslava Němcová

sinfin.digital