Andrt z ČSSD: Hamáček se Zimolou nemluví stejným jazykem, na sjezdu můžou přijít o mandát

Markéta Žižková

Vyjednávání ČSSD s hnutím ANO o vládní spolupráci vrcholí. Zdaleka ne všichni straníci jsou ale spokojení s tím, jak předseda Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola postupují. Ostrá kritika k trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi se ozývá třeba z Ústeckého kraje. Podle předsedy tamní organizace ČSSD Miroslava Andrta bude jasněji po pátečním setkání předsednictva. Už nyní má ale pocit, že vedení nepostupuje jednotně a tak, jak by si straníci přáli. „Nabyl jsem dojmu, že oba čelní představitelé nemluví stejným jazykem. To je jedna z otázek, kterou na ně budu směřovat na pátečním předsednictvu a možná i na sjezdu (o víkendu v Hradci Králové – pozn. redakce). Mandát, který obdrželi od delegátů je sice na dva roky, ale sjezd má plné právo to přehodnotit, pokud toto nedokážou srozumitelně vysvětlit,“ říká Andrt v rozhovoru pro INFO.CZ.

Krajská organizace v Ústeckém kraji se usnesla na tom, že ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba. Stále vaše rozhodnutí platí?

Určitě. Shodli jsme se na tom, je to pro nás nepřekročitelná podmínka. V průběhu vyjednávání jsme navíc nezaznamenali jakékoliv ústupky ze strany ANO.

Projednáváte toto téma v regionu průběžně s tím, jak se vyvíjí vyjednávání ANO s vedením ČSSD?

Je to stále velmi živé. V minulém týdnu nás navštívil pan předseda Hamáček a věci jsme s ním probírali. Tlumočili jsme mu, že tento postoj je pro nás velmi důležitý. Myslím, že s ním je spojený i osud budoucí sociální demokracie. Jedná se o to, zda budeme tuto podmínku ze zásady držet, nebo nikoliv.

Vyjednávání o vládě v koncovce. Klíčová otázka? Co vlastně dnes představuje ČSSD, říká expert

sinfin.digital