ANO si předchází ČSSD, navrhne změny nemocenské. Zaměstnavatelé by platili od prvního dne nemoci

ČTK

lup

Při vládních vyjednáváních se sociálními demokraty, kteří trvají na zrušení takzvané karenční doby, hnutí ANO navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Lidé by tak za stejné náklady firem dostali peníze i za první dny stonání, nyní zaměstnavatelé proplácejí 4. až 14. den. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes novinářům řekl, že po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny. Předseda ČSSD Jan Hamáček postoj ANO uvítal, považuje ho za důkaz, že vyjednávat se vyplatí.

Vláda dnes návrh sociálních demokratů na zrušení neproplácených prvních tří dnů nemoci projednává. Vládní legislativci na základě stanovisek ministerstev doporučili, aby se k předloze o zrušení karenční doby postavila záporně.

Podle vicepremiéra v demisi Richarda Brabce (ANO) je ale možné, že vzhledem k vládním vyjednáváním dá kabinet k normě neutrální stanovisko. Už dříve řekl, že v otázce zrušení karenční doby, což požadují ČSSD i KSČM, je ANO ochotno ke kompromisu, který připravuje.

Babiš vyhlíží vládu a pochvaluje si nové vedení ČSSD. To staré mu to ještě může zhatit. Glosa M. Žižkové

sinfin.digital