Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Antibiotika používá až 80 procent polských chovů. Česko nařídilo větší kontroly vajec

Antibiotika používá až 80 procent polských chovů. Česko nařídilo větší kontroly vajec

Až v 80 procentech polských chovů se využívají antibiotika, uvedlo na základě tvrzení polských médií české ministerstvo zemědělství. Nařídilo větší kontroly dovozu před Velikonocemi, sdělilo dnes v tiskové zprávě. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska je zahraniční produkce z Polska levnější, protože tamní producenti dostávají větší podpory od státu. Obchodní řetězce i na českých vejcích, která se aktuálně podle Jandejska prodávají kolem tří až 3,5 koruny za kus, vydělávají kolem 1,7 až dvou korun na kus. Podle údajů Českého statistického úřadu se prodávala vejce v 11. týdnu, tedy v polovině března, prodávala v průměru za 3,78 koruny, například v Praze pak za čtyři koruny.

Zesílené kontroly začaly podle ministerstva v polovině března, budou pokračovat do konce měsíce. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se do ČR nyní vozí i vejce z Nizozemí, kde se loni řešila fipronilová aféra. Obchodní řetězce podle ní tak možná prodávají zboží, které na "západě" nechtějí.

Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše se v polsekých chovech i na základě veřejných dat se v Polsku spotřebovává na jednotku produkce dvojnásobek antibiotik oproti ČR. Ministerstvo uvedlo, že v ČR se spotřeba dlouhodobě snižuje - mezi lety 2010 a 2016 o 38 procent.

V loňském roce veterináři zakázali na uvolnit na český trh 250.000 vajec z dovozu, o rok dříve 1,1 milionu vajec. V ČR se podle údajů ministerstva loni vyrobilo 2,3 miliardy kusů vajec. V posledních letech stavy nosnic rostou - v roce 2015 jich bylo 8,9 milionu, loni skoro 9,3 milionu. Podle Jandejska nejde o velký posun, alespoň se podle něj zastavil trend poklesu. Ročně sní v průměru každá osoba v ČR kolem 250 vajec na osobu.

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1