Armádu vysilují zahraniční mise. Náčelník generálního štábu chce tisíce nových vojáků

Info.cz

Příliš velké ambice a moc malá armáda. Tak by se dal shrnout názor náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře na současné dění v českém vojsku. Kvůli nedostatku vojáků jsou ti současní často přetěžováni. Východiskem by mohl být masivní nábor nových sil, uvedl Bečvář v rozhovoru pro deník Právo. 

Zapojení České republiky do vojenských misí po celém světě bývá vnímáno veskrze pozitivně, jsou s ním ovšem spojeny i některé problémy. Vzhledem k počtu aktivních vojáků se totiž zdá, že si armáda pravděpodobně ukousla příliš velké sousto.

„Tempo nasazení vojáků do mezinárodních misí je na tak malou armádu docela velké. Není nic mimořádného, že voják z brigády rychlého nasazení byl šestkrát sedmkrát v misi. Dochází k velkému opotřebení lidí a my potřebujeme jejich zátěž rozložit,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo armádní generál Josef Bečvář.

Ten také upozorňuje na skutečnost, že kvůli přílišnému nasazování vojáků je stále větší problém najít prostor pro dovolenou členů armády. Bečvář má sice radost, že se hlásí stále více dobrovolníků do aktivních záloh, ale řešení podle něj především představuje výrazný nábor nových členů.

„Dává smysl dalších pět tisíc vojáků. Ale nesmíme to dramatizovat, je to postupný úkol. Velké úsilí nám dá jen nabrat prvních pět tisíc vojáků a doplnit armádu do počtu 24 tisíc. Poté ji musíme dozbrojit a dokončit modernizační projekty. Takže lze odhadnout, že dalších pět tisíc vojáků by mělo přicházet do armády nejdříve po roce 2023 nebo 2024,“ nastínil plány do budoucna náčelník generálního štábu.

Prezident Miloš Zeman v minulosti naznačil, že je nejvyšší čas, aby vrcholné vojenské hodnosti generála dosáhla také žena. Podle Bečváře by se tak mohlo stát už brzy. „Věřím, že v příštím roce. To je vše, co vám k tomu řeknu,“ prohlásil.

sinfin.digital