AVIA slaví stoleté výročí. Ohlédne se za historií a připravuje novinky

Lenka Petrášová

Přeloučská AVIA Motors slaví 100 let a chystá novinky. Letos zákazníkům dodá desítky nově vyrobených vozů modelové řady AVIA INITIA a mezi nimi bude i celkem 19 výročních vozů, které připomenou letopočet 1919 – tedy rok vzniku značky AVIA a založení firmy.

Na podzim by měla skončit výroba vozů se spalovacími motory, ale to neznamená zánik stoleté firmy AVIA Motors. Odstartuje nová etapa její existence, podle toho, co podnik plánuje.

Ve výrobních prostorách AVIA Motors nadále běží výroba středních nákladních vozů, na jejich kompletaci pracují desítky zaměstnanců. Další stovky pracovníků firma zaměstnává nepřímo díky subdodávkám potřebným pro výrobu. Celková produkce bude o něco nižší než v minulém roce, což je dáno i tím, že se společnost letos soustředí především na výrobu vozů s pohonem 4x4, se kterými počítá i do budoucna.

Na podzim vstoupí v platnost nové evropské emisní normy, které přinášejí technické změny vozidel, nové požadavky na jejich vybavení a nutnost nových homologačních osvědčení. Všechny tyto náležitosti vyžadují investice a zdraží výrobu vozidel. Proto se majitelé společnosti rozhodli produkci vozidel se spalovacími motory na podzim tohoto roku ukončit. Nadále bude ale pokračovat zakázková výroba vozidel AVIA INITIA s pohonem 4x4. Letos firma také vyrobí celkem 19 výročních vozů, které připomenou 100 let od vzniku značky AVIA.

Borelie se do lidské krve „přelévají“ okamžitě, nikoliv až za den, tvrdí čeští vědci

sinfin.digital