Babiš Agrofert stále řídí, tvrdí Evropská komise. Námitky české vlády odmítla

Evropská komise si myslí, že premiér Andrej Babiš nadále plně kontroluje skupinu Agrofert, přestože ji převedl do svěřenského fondu. Vyplývá to z auditu Evropské komise, který INFO.CZ získalo z důvěryhodných zdrojů. Auditoři v celkem 13 bodech vyvrací námitky, že Babiš už nemá na chod Agrofertu vliv a nachází se tak ve střetu zájmů.

„Služby Evropské komise jsou názoru, že pan Babiš je nejen schopen vykonávat silný vliv ve svěřenském fondu, ale ve výsledku má rozhodující moc, která může být považována za to, že celou entitu kontroluje,“ uvádí audit na straně 46. Dokument má dohromady zhruba 200 stran, z nichž podstatná část je věnována obrovskému množství připomínek české vlády na původní návrh Evropské komise.

Auditoři upozorňují, že Babiš byl jediným akcionářem Agrofertu a byl také jediným, kdo mohl vytvořit struktury obou existujících svěřenských fondů tak, aby „mohl vykonávat rozhodující vliv“. Komise tuto transakci zjevně považuje za zcela účelovou a bylo tak tomu od samého začátku. „Vytvoření svěřenských fondů nesměřovalo k tomu, aby akcie firmy byly převedeny na entitu, která by byla nezávislá na panu Babišovi,“ uvádí auditoři. Komise navíc upozorňuje, že svěřenské fondy mají existovat jenom po dobu, kdy se současný premiér bude pohybovat v politice. Po uplynutí této doby budou rozpuštěny.

sinfin.digital