Babiš lavíruje, oproti Sobotkovi se sune do pozice mnohem slabšího premiéra, soudí Wagnerová

Pokud Miloš Zeman občas jedná na hraně ústavnosti, záleží podle Elišky Wagnerové na ostatních aktérech, kam až prezidenta pustí. Bývalá soudkyně Ústavního soudu a současná senátorka v této souvislosti hovoří především o premiérovi Andreji Babišovi. „Záleží hodně na premiérovi, jak se zachová a nakolik dokáže prezidentovi čelit. A pokud se v tomto ohledu, tedy pokud jde o vztah vlády a prezidenta, Bohuslavu Sobotkovi podařilo svou roli ustát, a ustál ji se ctí a obhájil pozici premiéra jako vůdčí figury ve vztahu k výkonné moci, Andrej Babiš spíše nyní třeba v otázce Miroslava Pocheho spíše lavíruje,“ říká Wagnerová v bilančním rozhovoru. Rozhodla se totiž neobhajovat svůj mandát senátorky, i proto se rozhovor netočí pouze kolem aktuální politické situace.

Na podzim vám končí mandát senátorky. Z jakých důvodů jste se rozhodla ho neobhajovat?

Pokud dojíždíte z Brna do Prahy vlakem, a já jezdím vlakem, jste na cestě tři hodiny tam, a tři hodiny zpět. Nejen že mě to už zmáhá, ale také mne to nebaví. Navíc si umím představit, že čas strávený na cestách prožiji smysluplněji.

A pokud jde o samotné působení v Senátu, řekla byste, že vás něco odradilo od toho, abyste to zkusila znovu? Anebo jinak: jaká je vaše základní zkušenost s působením v horní komoře?

Samozřejmě že to pro mě byla veliká změna. Přece jenom, pokud přijdete ze soudního prostředí do prostředí politického, ihned zjistíte, že jsou to dva různé světy. To jsem ale čekala. A musím říct, že většina kolegů, se kterými jsem pracovala, byla příjemných. Za což jim jsem vděčná.

Zastavit trestní stíhání? Vyjádření Malé nebylo šťastné, Babiš by žil čtyři roky v napětí, míní Zeman

sinfin.digital