Babiš ministerstvo spravedlnosti nepovede. Malou má nahradit expert z vládní rady

ČTK

lup

Premiér Andrej Babiš odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi rezignaci ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Ta ve vládě končí po 13 dnech kvůli kauze s plagiátorstvím. Na její místo Babiš dle svých slov navrhl nového kandidáta, který dosud v kabinetu není. Jeho jméno ministerský předseda tají, podle zdrojů INFO.CZ by se ale mělo jednat o místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka. Babiš na brífinku po jednání vlády uvedl, že se Malá nedokázala obhájit. Sám její resort ani dočasně nepovede, jak to zvažoval.

Babiš požádal Zemana, aby se dotyčný mohl už dnes odpoledne na Hradě zúčastnit chystaného jmenování soudců. Bez komentáře nechal Babiš dotaz, zda navrhl některého ze současných náměstků. Hrad prostřednictvím mluvčího oznámil, že návrh na Hrad dorazil a Zeman se bude situací dnes zabývat.

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky. Dnes od záměru ustoupil. Uvedl, že v pondělí šlo o spontánní reakci, a změnu názoru vysvětlil tím, že nechce dál čelit kampani. "Abych nemusel poslouchat blbé kecy od opozice a twitterové bubliny," konstatoval.

„Upocená snaha, jak zakrýt průšvihy vlády.“ Malá opozici nepřesvědčila, její diplomku bude řešit i univerzita

sinfin.digital