Babiš musí dobudovat většinu s ČSSD a KSČM, jinak riskuje zásadní porážku, varuje politolog

Ještě týden zbývá sociálním demokratům na to, aby v referendu rozhodli o vládním angažmá po boku Andreje Babiše a s podporou komunistů. Pro šéfa hnutí ANO ale už teď skončilo období klidu. Zlomovým okamžikem bylo jeho opětovné středeční jmenování premiérem, jak pro INFO.CZ vysvětluje politolog Ladislav Cabada. „To před něj staví nutnost po dlouhé době relativního klidu vyvinout daleko více iniciativy k dobudování provládní většiny v parlamentu. Druhý neúspěch při hlasování o důvěře vládě by znamenal zásadní Babišovu porážku, a té se bude chtít téměř za každou cenu vyhnout,“ uvažuje Cabada.

Cabada nepochybuje, že je Zemanův tah se jmenováním premiéra ještě předtím, než skončí referendum sociálních demokratů, dvojím tlakem. Za prvé na samotného předsedu hnutí ANO Babiše: „Jmenováním mu sděluje, že prezidentovi nezáleží na tom, jakou většinu v dolní komoře získá a tedy, že pokud do vlády nevstoupí ČSSD, měl by se vrátit k prezidentem podporovanému projektu spolupráce mezi hnutím ANO, KSČM a Okamurovou SPD.“

Za druhé se podle Cabady jedná i o vzkaz pro ČSSD. „Pokud jde o sociální demokracii, je to pro ni jasné sdělení, že pokud ve vnitrostranickém referendu nepodpoří vstup do vlády, octne se definitivně mimo hru,“ říká politolog.

Z tuplovaného premiérství tuplovaná ostuda? Deníky komentují druhý pokus Babiše o vládu

sinfin.digital