Babiš nabídl pomoc při záchraně chlapců z jeskyně. Do Thajska chce poslat supervýkonná čerpadla

ČTK

nek

Premiér Andrej Babiš (ANO) nabídl Thajsku pomoc při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, které voda uvěznila v jeskyni na severu země. Dnes na twitteru zmínil v té souvislosti vyslání hasičů a čerpadla firmy Sigma Group. Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová ČTK řekla, že zatím ještě oficiální žádost o pomoc neobdrželi, muselo by ji podat Thajsko prostřednictvím mezinárodního operačního střediska v Bruselu.

„Mluvil jsem s majitelem Sigmy Milanem Šimonovským. Naše čerpadla jsou nejlepší na světě, po povodních mají státní hmotné rezervy na skladě čtyři kusy s výkonem 400 litrů za sekundu, naši hasiči je zvládají perfektně. Volal jsem thajskému chargé d'affaires a nabídl pomoc vlády chlapcům uvězněným v thajské jeskyni,“ napsal Babiš.

Podle Zaoralové je možné pomoc ve formě vyslání hasičů neoficiálně nabídnout, pro její poskytnutí je ale třeba splnit patřičné náležitosti. „Pokud vysíláme pomoc do zahraničí, tak si nás musí ze zahraničí nejdřív vyžádat přes naše mezinárodní operační středisko. Když si nás vyžádají, jsme schopni poslat experty,“ řekla ČTK.

Rychlost vyslání pomoci záleží na tom, jak je rozsáhlá. Pokud by hasiči posílali jednoho experta, mohou to učinit do 24 hodin. Celý tým s plným vybavením by vypravili do 48 hodin, uvedla Zaoralová. Upozornila však, že je třeba také vyřešit dopravu na místo, protože je nutné zajistit letadlo a patřičná povolení pro jeho přistání. Dopravu přitom hasiči neorganizují. „Maximální vybavení je schopno být na letišti do 48 hodin, ale většinou potom čekáme na schválení letadla,“ řekla Zaoralová.

sinfin.digital