Babiš narazil i u lidovců. Vládu, ve které je premiérem, nepodpoří

ČTK

lup

Lidovci na dnešní schůzce s hnutím ANO trvali na tom, že nemohou uvažovat o vládě s ANO, ve které by byl premiérem předseda hnutí Andrej Babiš. Babiš to řekl po jednání s představiteli KDU-ČSL, na kterém usiloval o zisk podpory pro svůj menšinový kabinet. O programu se podle něj ani moc nemluvilo. Ráno Babiš podobně narazil u ODS – ta mu vyčetla, že neusiloval o většinovou vládu, menšinový jednobarevný kabinet podle strany měl být až poslední možností.

"Myslím si, že se lišíme ve všem. KDU-ČSL má stále stejné stanovisko, jejich představa je, hlavně aby ve vládě nebyl Babiš," řekl premiér novinářům po jednání.

Debata o navrženém programovém prohlášení menšinové vlády se podle něj vůbec nekonala. "Tam je zásadně jiný názor na to, jaká má být vláda a kdo v ní má sedět," řekl.

Babiš nebyl spokojen ani s atmosférou jednání, podle něj byla horší než na předchozí schůzce ANO s ODS. Na té se podle něj mluvilo věcně, i když i ODS zopakovala svůj názor, že menšinový kabinet ANO nepodpoří.

Babiš u ODS narazil

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ řekl po ranní schůzce šéf ODS Petr Fiala.

Babiš chce do Vánoc jednat o možné podpoře svého kabinetu se všemi stranami, po Novém roce chce vést druhé kolo rozhovorů. Dnes řekl, že ve vládě nechce být společně s KSČM a s hnutím SPD.

sinfin.digital