Babiš se sešel se spisovatelem Kunderou. Nabídl mu vrácení občanství

ČTK

bel

Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika, kteří jsou na návštěvě Francie, se dnes v Paříži setkali se spisovatelem Milanem Kunderou a jeho ženou Věrou. Během tříhodinového setkání u Kunderových doma a návštěvě restaurace předseda vlády literátovi navrhl, že se zasadí o to, aby mu bylo vráceno české občanství. Babiš to řekl novinářům po setkání se spisovatelem. Československého státního občanství Kunderu zbavil komunistický režim koncem 70. let.

„Díky panu velvyslanci jsem se dneska setkal s naším nejslavnějším spisovatelem Milanem Kunderou," prohlásil Babiš. „Byli jsme u nich doma, potom jsme byli na obědě. Strávili jsme spolu tři hodiny. Bylo to skvělé setkání, byli jsme z toho nadšení.“

Tématem hovoru bylo mimo jiné i to, jak se Kunderovi dostali do Francie. Připomněl také to, jak Kundera po emigraci ve vlasti přišel o občanství. „Jsem si tak myslel, a nechci tady vyvolávat nějaké zásadní prohlášení, že by to bylo hezké, a určitě by si to zasloužil, kdyby ho získal (zpět),“ řekl Babiš. „Já teda netuším, jak se získává, nebo jaké jsou podmínky, ale kdysi byl naším občanem,“ poznamenal.

sinfin.digital