Babiš to spočítal neziskovkám. Tolik jim škrtne oproti původnímu plánu

ČTK

lup

V návrhu rozpočtu na příští rok klesla suma určená neziskovým organizacím o 586 milionů korun oproti původnímu plánu. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že vláda ale bude o jejich požadavcích ještě jednat. Výrazně klesat mají peníze neziskovým organizacím vázaným na ministerstvo školství, s růstem počítá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Babiš uvedl, že celkově nicméně budou peníze pro neziskový sektor růst v porovnání s letošním rokem. "Je to zase nárůst od roku 2018 asi o 800 milionů, takže jednotlivé resorty mají plusy nebo minusy," uvedl později. Na zasedání příští úterý chce s ministry velice podrobně probrat plány tam, kde mají výdaje rozpočtu růst.

Ve zdravotnictví mají být výdaje na neziskový sektor nižší o 70 milionů korun, školství, kam spadá i podpora sportu, o 448 milionů. "Ministerstvo práce a sociálních věcí navyšuje o 98 milionů, úřad vlády snižuje o 65 milionů, samozřejmě povedeme k tomu debatu s jednotlivými ministry, hlavně mě zajímá navýšení, bude to ještě téma," uvedl premiér.

Pomáhají migrantům před utonutím, stávají se ale terčem kritiky. Jaké lodě operují ve Středomoří?

sinfin.digital