Babiš zítra Zemanovi Pocheho nominuje, tvrdí Hamáček. Je to šaráda, nejmenuje ho, zní z Hradu

ČTK

raz

ČSSD dál trvá na svých pěti kandidátech na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, řekl novinářům po dnešní schůzce s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem premiér Andrej Babiš (ANO). Prezidenta Miloše Zemana, který má k Pocheho nominaci vážné výhrady, bude v neděli o personálních návrzích ČSSD i ANO informovat. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na to na twitteru uvedl, že Zeman ministrem zahraničí Pocheho nikdy nejmenuje. Podle ústavy prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády. Babiš má jasno i o všech lidech, kteří mají být ve vládě za jeho hnutí, říci jména ale nechtěl.

Babiš dnes deníku Právo řekl, že Zemanovi Pocheho jmenovat šéfem diplomacie nenavrhne. Za důvody označil odlišné představy o řešení migrace. Sociální demokraté v pátek večer vyhlásili výsledky referenda, ve kterém zvítězil návrh vytvořit menšinovou vládu s ANO. "Členové ČSSD hlasovali o vstupu do vlády s naším hnutím. Nehlasovali o jménech ministrů. Jména ministrů ani nebyla předmětem vyjednávání," uvedl Babiš.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, což jsou dvě základní orientace zahraniční politiky. Jeho mluvší v reakci na Hamáčka dnes uvedl, že jde o nedůstojnou šarádu, kterou prý "rychle utneme". Pocheho podle něj Zeman nikdy nejmenuje.

sinfin.digital