Babiše je třeba pevně obejmout a donutit ho naposledy vydechnout, nepochybuje Škromach

Zdeněk Škromach patřil dlouhé roky mezi nejužší vedení sociální demokracie. Po zpackané prezidentské volbě v roce 2003, kdy neuspěl expředseda ČSSD Miloš Zeman, byl Škromach jedním z jeho čelných zastánců ve straně. Svým způsobem lze říct, že zná prezidenta jako málokdo v této zemi. A jak vyplývá z rozhovoru pro INFO.CZ, mezi jeho stoupence stále patří. Škromach hodnotí počínání ČSSD v Babišově vládě, komentuje aktuální koaliční krizi a mluví i o své možné kandidatuře na Hrad.

Ještě pořád si myslíte, že byla účast sociální demokracie ve vládě Andreje Babiše dobrý nápad?

V té době to bylo ze všech špatných řešení to nejméně špatné. Otázka samozřejmě je, jak tu příležitost využili jednotliví ministři nebo vedení strany. Ale pokud jsme se již rozhodli do vlády vstoupit, nebylo možné čekat, že sklidíme ovoce po několika týdnech nebo měsících. Vnímání a názory voličů mají nějakou setrvačnost, nelze to zlomit ze dne na den. Takže já bych na hodnocení počkal až do konce funkčnosti této vlády.

Ale pokud jde o program, už teď mohu myslím říct, že toho ČSSD prosadila víc, než kolik by odpovídalo jejímu volebnímu výsledku, tedy sedmi procentům hlasů, které nám tady zanechala éra Bohuslava Sobotky. V opozici bychom neprosadili nic a já si neumím představit, že by třeba ODS, TOP 09, STAN nebo lidovci hlasovali například pro navyšování důchodů a rodičovské, anebo pro zrušení karenční doby.

A jak se tedy současné vedení strany oné šance ve vládě zhostilo? Ptám se na dvoje poslední volby (komunální a evropské), ve kterých ČSSD propadla.

Naposledy jsme udělali slušný výsledek ve volbách v roce 2013. Od té doby čelíme přelivu voličských skupin od ČSSD k jiným stranám. A vše spojuje jedno: pokud nás dříve volilo okolo třiceti procent voličů, šlo o lidi, kteří většinově volili také Miloše Zemana v obou prezidentských volbách. Samozřejmě lze tedy říct, že náš propad odráží to, jak se proměňuje vztah ČSSD k Miloši Zemanovi, a také se v něm odráží, jak se strana proměňuje programově.

Cabada: ČSSD připomíná Unii svobody v posledním roce její parlamentní existence

sinfin.digital