Babiše zřejmě nepotěší. Pilný kritizuje miliardové sliby při spanilých jízdách po krajích

Jakub Veinlich

Bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO) chce v říjnu kandidovat do pražského zastupitelstva a do Senátu v Praze 12. Pilný, který v hnutí ANO platil za jednoho z mála kritiků, v rozhovoru pro Blesk Zprávy zkritizoval Andreje Babiše za miliardové sliby při „spanilých jízdách“ po krajích i úvahy o možné vládě opřené o komunisty s SPD.

Co rozhodlo o tom, že se pokoušíte vrátit zpět do vysoké politiky?

Primárně spíš mířím na to, že budu kandidovat do Senátu (Pilný bude kandidovat na Praze 12, kde bude jeho soupeřem i třetí z prezidentské volby Pavel Fischer, pozn. red.). A důvody jsou v podstatě dva. Nejen od svých kolegů, ale i od svých oponentů a od lidí na ulici stále slyším, že jsem z politiky neměl odcházet. Je to pro mě příjemné, ale zároveň také trochu zavazující, takže jsem začal o té kandidatuře přemýšlet.

A navíc to opticky vypadá, že z ANO začínají odcházet lidé, kteří mají podobnou krevní skupinu jako já. A myslím si, že by v hnutí ANO měly zůstat názorové proudy, které jsou sice konstruktivní, ale nevedou k takovému příliš velkému populismu. Právě tak jsem v hnutí vnímaný, a to je asi druhý důvod, proč jsem tu nabídku přijal. O to, abych byl takto vysoko na kandidátce v případě komunálních voleb, jsem neusiloval, ale byl jsem o to požádán, takže jsem té nominaci vyhověl a přijal jsem ji.

sinfin.digital