Babišova vláda opřená o SPD a KSČM by důvěru dostala, skončili bychom ale v Evropě v izolaci

Politolog Milan Znoj spatřuje tři realistické scénáře budoucího vývoje po krachu jednání sociálních demokratů a hnutí ANO o případné vládě: buď se předseda hnutí ANO Andrej Babiš vrátí k jednacímu stolu s ČSSD, nebo sestaví menšinovou vládu opřenou o podporou stran situovaných na obou okrajích české politiky, tedy nejen o KSČM, ale také o SPD Tomia Okamury, případně se ve sněmovně najde 120 hlasů potřebných k jejímu rozpuštění. V takovém případě by byl prezident Miloš Zeman nucen vypsat předčasné sněmovní volby.

„Jsou v zásadě možné tři scénáře. Buďto si to Andrej Babiš rozmyslí a přistoupí na to, že sociální demokracii přepustí ministerstvo vnitra. Potom se hnutí ANO a ČSSD vrátí k jednacímu stolu a koalice bude rychle domluvena,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Znoj.

„Za druhé,“ pokračuje politolog, „Andrej Babiš sestaví obměněnou vládu hnutí ANO, která se opře o podporu komunistů a SPD Tomia Okamury.“ V takovém případě podle něj budeme mít sice vládu s důvěrou, avšak česká demokracie bude v ohrožení. „A to proto, že tato skrytá většina bude protievropská, nacionalistická a xenofobní,“ zdůrazňuje Znoj s tím, že by ve výsledku taková vláda zavedla zemi do středoevropské izolace.

Pehe: Krach jednání? Žádné překvapení, Babiš o koalici se sociální demokracií od začátku nestál

sinfin.digital