Babišovi se vrací kauza Profrost. Podnik draze prodal sám sobě, teď to řeší elitní detektivové

Info.cz

lup

žiž

Kauza Profrost, v níž figuruje šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jím ovládaný Agrofert, se po měsících relativního ticha posunula. Jak informoval server Forum24, o nestandardní prodej firmy se zajímá Národní centrála proti organizovanému zločinu, konkrétně její sekce pro vyšetřování závažné hospodářské trestné činnosti – někdejší protikorupční policie. Už dva týdny část případu prověřují také prostějovští vyšetřovatelé.

Vítěz voleb a pravděpodobný český premiér má o problém víc – do řady případů počínaje Čapím hnízdem a korunovými dluhopisy konče se znovu přidala další podivná kauza pojmenovaná po firmě Profrost.

Elitní tým protikorupčních detektivů se podle deníku Forum24 zabývá podivným obchodem, který Andrej Babiš před časem „spáchal“ prakticky sám se sebou. Profrost prodal tehdy ještě svému Agrofertu (dnes je holding ve svěřenském fondu a Babiš ho tak formálně nevlastní). Transakce ovšem podle dostupných zpráv byla možná až sedminásobně předražená.

Babiš v roce 2010 dvakrát prodal podíl v Profrostu. Holdingu převedl 80 procent akcií za víc než půl miliardy, svoji manažerce Simoně Sokolové následně prodal 20 procent, ovšem jen za zhruba 20 milionů korun. Tedy mnohonásobně levněji.

Babiš v březnu vysvětloval, že Sokolová měla na podíl přednostní právo a že se obě transakce nedají srovnávat. „Těch 20 milionů, za které to Sokolová a spol. kupovali, byla pořizovací cena. Loni svůj podíl v Profrostu prodávali Agrofertu, a když to propočteme na procenta firmy, tak oni loni Agrofertu prodávali ještě výhodněji, ještě za vyšší cenu, než za jakou jsem já Agrofertu prodával svůj podíl v roce 2010,“ popisoval tehdy Babiš v rozhovoru pro svoji MF Dnes.

Panuje ovšem podezření, že půlmiliardový prodej Agrofertu byl účelově předraženou a podezřelou transakcí. „Pokud by vyšetřovatelé tuto závažnou informaci potvrdili, jednalo by se z Babišovy strany o vyvádění firemního majetku v řádu stovek milionů korun,“ popisuje deník Forum24 praktické dopady. Podezření ukazuje na to, že Babiš mohl vyvádět firemní majetek v řádech stovek milionů korun.

sinfin.digital