Babišův argument je chybný, Česko by za ostatní v eurozóně neplatilo, říká Dědek z ČNB

Lucie Bednárová

V případě, že Česká republika vstoupí do eurozóny, za dluhy cizích států ručit nebude, protože to neumožňují unijní smlouvy. Argument bývalého ministra financí Andreje Babiše je proto chybný, říká v rozhovoru pro INFO.CZ člen bankovní rady České národní banky Oldřich Dědek, který působil jako koordinátor pro přijetí společné měny. Kdy by Česko mělo vstoupit do eurozóny? Vyplatí se mu to, nebo to s sebou naopak nese problémy? Proč se společná měna euro těší v České republice tak špatné pověsti? I o tom Dědek v rozhovoru mluvil.

Vnímáte společnou evropskou měnu jako úspěšný projekt?

Je to logický doplněk vnitřního trhu a díky tomu se z něj dají získávat výhody. Jde však samozřejmě o to, jak se na úspěch budete dívat. Pokud z pohledu počtu států, které se projektu účastní, tak vzhledem k tomu, že se neustále zvyšuje, o úspěch rozhodně jde.

Zajímavé také je, že v zemích eurozóny je spokojenost s eurem mezi veřejností vysoká, zatímco tam, kde není, nízká. Nejnižší popularitu má euro ve Velké Británii a hned před ní je Česká republika. Až Britové odejdou, tak poslední příčku zaujmeme my.

Chovanec je extrémní populista, čeští politici jsou nekompetentní, říká šéf Člověka v tísni

sinfin.digital