Bambini litera – Když děti píšou pohádky

Prezentace klienta

Slovní zásoba, fantazie, obecné znalosti, schopnost koncentrace, logické a kritické myšlení… V tom všem vynikají děti, kterým rodiče čtou. Lépe se uplatní ve škole a samy se stávají aktivními čtenáři. 

A je i řada dalších oblastí, do nichž se promítá rodičovská četba – třeba dokonalejší vyjadřování nebo nižší nebezpečí závislosti na počítači či na sledování televize. Výzkumy prokázaly, že v prvních deseti letech života by k dětem měl jejich rodný jazyk promlouvat z co největšího počtu zdrojů. Jedním z nich je právě četba jako samozřejmá součást života rodiny.

Etika v pohádkách

Děti mají úžasnou schopnost ponořit se do příběhů, odstínit okolní vlivy, vžít se do děje a vcítit se do osudů hrdinů pohádek. Při čtení si tak nejen přirozeně rozšiřují slovní zásobu a výrazové prostředky, ale současně se seznamují s rolí dobra a zla v životě a s hodnotami, ve kterých by měl mít jasno každý dospělý člověk se silnými morálními postoji. Vysoká sociální inteligence pak také zvyšuje pravděpodobnost úspěchu ve vztazích i v kariéře.

Výhody na startovní čáře vzdělání

Čtou-li rodiče předškolákům, umožní jim hladký start při nástupu do první třídy. Děti z „čtenářských“ rodin znají význam slov a obsah abstraktních pojmů. Díky široké slovní zásobě uspějí přinejmenším v humanitních předmětech. A co je stejně důležité – schopnost vyjadřování a jistota, kterou s ní získají, je předpokladem, že v kolektivu budou respektovanými osobnostmi. Zkušenosti také ukazují, že děti, kterým rodiče čtou, získávají vztah ke knížkám a samy se časem stávají aktivními čtenáři.

Bambini litera – soutěž pro děti, které baví psát

Posunout vztah dětí ke knížkám ještě o stupeň výš si dala za cíl soutěž Bambini litera, jejímž pořadatelem je společnost Skanska Reality. Vybízela děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, aby společně napsali pohádkový příběh. Ze všech pohádek pak zkušená porota vybrala 20 nejlepších, jež se staly součástí bohatě ilustrované již Druhé knížky pohádek od dětí pro děti.

Výtěžek z jejího prodeje bude pak věnován organizaci Nadání a dovednosti o.p.s., která pomáhá dětem z dětských domovů, aby po svém odchodu mohly vést samostatný život. Soutěž tedy podpoří nejen vztah dětí k literatuře, ale i další dobrou věc.

Pokud máte zájem si knihu zakoupit a tím přispět na dobrou věc, můžete si ji objednat za 199 Kč na stránkách www.skanska.cz/reality nebo si ji zakoupit ve Skanska Home Center, Křižíková 682/34a, Praha 8 – Karlín.

sinfin.digital