Bankovní versus nebankovní půjčka

Prezentace klienta

Půjčování patří k současnému životu skoro stejně jako mobilní telefon nebo jiné vymoženosti dnešní doby. Vyřízení půjček se stále zjednodušuje. Pro půjčky nemusíte hned běhat na pobočku, není potřeba týdny shánět různé dokumenty, potřeba je ale dobře i vybrat, od koho si půjčíte.

Mezi bankovními a nebankovními půjčkami už nejsou tak velké rozdíly jako dřív. Některé však stále zůstávají. Jaké to jsou?

1. Jiná pravidla pro poskytovatele

Ať už si půjčujete 1 000 nebo 200 000 korun, ujistěte se, že je váš poskytovatel důvěryhodný a v dobré platební kondici. U bankovních institucí máte o něco větší jistotu, protože fungují pod dohledem České národní banky. Ta stanoví poměrně přísná pravidla založení a dále vykonává nad úvěrovými institucemi stálý dohled. Vydává také závazné právní předpisy zvané bankovní regulace.

Poskytovatelé nebankovních půjček také musí dostat povolení činnosti od ČNB, její dohled však není tak přísný jako u bank. Najdete tak mezi nimi stále i méně spolehlivé firmy nebo jednotlivce, které nejsou tak výhodně. Je proto potřeba si proto důkladněji vybírat.

2. Rychlost vyřizování úvěrů

Banky si žadatele dobře prověřují. Kontrolují zápisy v registrech dlužníků a zjišťují příjem. Už dávno to však neznamená výrazně delší dobu schvalování, o něco náročnější proces než u nebankovních společností to ale je. U těch je režim ověřování různý. Někteří poskytují půjčky bez registru anebo bez doložení výše příjmu. Mají tak vyšší míru schvalování, splácet ale vždy musíte řádně.

sinfin.digital