Bazénová kultura v Česku by měla skončit, hrozí nám skutečná katastrofa, varuje Šantrůčková

Ačkoliv Česko trápí katastrofální sucho, podle děkanky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Hany Šantrůčkové politici hrozbu podceňují. Kdyby k ní přistoupili podobně jako třeba ke koronaviru, museli by okamžitě zakázat další zabírání zemědělské půdy nebo ničení mokřadů. A nebáli by se ani zákazu napouštění zahradních bazénů, protože úbytek podzemní vody je možná ještě větší problém než samotné sucho, popisuje Šantrůčková v rozhovoru pro INFO.CZ.

 

V prosinci 2018 jste mi v rozhovoru říkala, že z hlediska ochrany půd zejména pro zadržování vody je v Česku pět minut po dvanácté. Co říkáte dnes, když katastrofální sucho trápí republiku už na jaře?

Nemohu říci nic jiného než že přístup celostátní i komunální politické reprezentace k hrozbě sucha je nezodpovědný. Politici vystupují v televizi, mluví s vážnou tváří o suchu, ale přitom se proti této fatální hrozbě pro všechny obyvatele Česka mnoho nedělá.

Co by se tedy podle vás mělo hned změnit?

Říkáme to pořád dokola už řadu let. Musí přijít zásadní změna přístupu ke krajině, nic jiného nás před suchem nezachrání. Technologická řešení typu stavby přehrad, kanálů nebo přivádění vody potrubím do suchých oblastí představují jen kosmetické, nikoliv zásadní změny. My se musíme, a nic jiného nám ani nezbývá, snažit zadržet maximální množství vody přímo tam, kde spadne. Pokud to v brzké době nedokážeme a průběh počasí se nezmění, hrozí nám skutečná katastrofa.

Maňák: Koronavirové moratorium na nájemné opět oživilo socialistického „démona“

sinfin.digital