Bílých Vánoc se letos asi nedočkáme. Na svátky má být nad nulou, ochladí se až na Silvestra

ČTK

luš

Sněhu se o vánočních svátcích asi nedočkáme. Venkovní teploty totiž budou podle meteorologů pravděpodobně nad nulou. Třeba v Praze a části jižních a západních Čech bude na Štědrý den s velkou pravděpodobností víc než plus pět stupňů. Ochladit se má až na Silvestra. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a dalších údajů na webu ústavu.

Právě týden od 24. do 30. prosince bude podle ČHMÚ nejteplejším z příštích čtyř týdnů. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot bude v době vánočních svátků dosahovat až plus dvou stupňů Celsia. Přímo na Štědrý den je podle ústavu na většině území republiky jen velmi malá pravděpodobnost, že rtuť teploměru klesne pod nulu. Nízké jsou i šance, že bude 24. prosince sněžit. Pro téměř celé Česko je pravděpodobnost sněžení do 50 procent.

Větší naději na chladnější počasí a sníh mají jen některé horské oblasti. Více než poloviční je pravděpodobnost nízkých teplot a sněžení o Štědrém dnu na Českomoravské vrchovině, Jeseníkách a části Krkonoš.

sinfin.digital