Blíží se epidemie? Počet lidí s chřipkou před svátky stoupl o víc než polovinu

ČTK

Výskyt chřipky a onemocnění, která jsou chřipce podobná, se v posledním týdnu před svátky zvýšil o víc než polovinu. Na 100 tisíc obyvatel připadalo 63 pacientů. Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu situaci hodnotí jako nastupující epidemii. 

„Je evidován významný vzestup počtu nemocných, a to téměř o 54 procent. Nejvyšší nárůsty počtu nemocných s chřipkovými projevy vykazuje Olomoucký kraj a kraj Vysočina. Situaci v ČR hodnotíme jako nastupující epidemii chřipky A/H3N2," uvedla laboratoř.

Největší výskyt chřipky a chřipkových onemocnění byl mezi dětmi do pěti let. V týdnu před svátky se proti předchozímu týdnu zvedl o 71 procent. Na 100 tisíc obyvatel připadlo 145 nemocných chlapců a děvčat. U školáků od šesti do 14 let to bylo 106 nakažených. Mezi lidmi nad 60 let připadalo 20 pacientů na 100 tisíc obyvatel. V této věkové skupině zaznamenali ale epidemiologové proti předchozímu týdnu největší rozšíření choroby, výskyt se víc než zdvojnásobil. Zvýšil se o 122 procent.

sinfin.digital