Boj o dělníky v zemědělství. Jejich nedostatek už ohrožuje sklizeň i v Česku

Rakouská policie vyšetřuje sedláka, který své ukrajinské pracovníky uvrhl do nedobrovolné karantény. Bál se, že se nakazí koronavirem a on tak přijde o životně nutnou pracovní sílu. Tvrdý boj o každého, kdo je dnes schopen a ochoten pomáhat v zemědělství, se už ale odehrává v celé Evropě. Vážné problémy hrozí i v Česku.

Sedlák, který pěstuje chřest a další plodiny nedaleko hornorakouského Lince, měl svých 15 ukrajinských pomocníků přes noc zamykat v domě tak, aby nemohli odejít a eventuálně se při styku s krajany v okolí nakazit koronavirem. Nikoho jiného by totiž dnes na práci nesehnal, a proto se údajně rozhodl „své“ Ukrajince izolovat a zamkl je v domě.

„Chápeme, že je složitá doba. Pokud se nakazí jeden pomocník při sklizni, mohou onemocnět všichni, ale jejich uzamčení není řešením, to se dít nemůže“ řekl novinám OÖ Nachrichten ředitel Hornorakouské komory zemědělských pracovníků Wolfgang Ecker. Právě na komoru se telefonicky obrátili tři z ukrajinských dělníků s tím, že s takovou izolací nesouhlasí. Zbytek skupiny ji toleroval. Komora následně informovala policii, která vše vyšetřuje, a jeden ze zadržovaných dělníků podal trestní oznámení.

Svoboda: Ropnou cenovou válku vyhrála Čína. Putin raději zvolil taktickou porážku

sinfin.digital