Boj o žalobu na Zemana: Jediní jednáme ústavně a všichni do nás kopou, říká Valachová

Nudná a zdlouhavá přetahovaná s předem známým výsledkem – to je dnešní dění ve sněmovně, která se zabývá ústavní žalobou senátorů na prezidenta Miloše Zemana. Někteří zde exhibují jako například předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který na plénu popisoval, že je od senátorů postříkaný jejich nenávistí k hlavě státu. Kateřina Valachová z koaliční ČSSD zase hájila složitou pozici sociálních demokratů. A přestože její strana tvrdí, že Zeman při (ne)odvolání a nejmenování ministrů postupoval protiústavně, žalobu nepodpoří. Všechny ostatní její body totiž tak či onak považuje „jen“ za seznam hříchů prezidenta republiky v rovině odlišných politických názorů, ideologie anebo vidění světa.

Sněmovnu čeká skoro jistě zdlouhavé jednání o ústavní žalobě na prezidenta, avšak s dopředu jasným koncem. Většina zákonodárců, včetně sociálních demokratů, bude proti. Jaká je přesně vaše pozice?

Sociální demokracie žalobu tak, jak jí sněmovně předložil Senát, aktivně nepodpoří. Pokud by Senát předložil jedno-skutkovou žalobu týkající se neodvolání a nejmenování ministrů, což podle sociální demokracie bylo ze strany prezidenta porušením Ústavy, pak bychom takovou žalobu podpořili.

Na plénu jste řekla, že vás k tomu vede tento právní výklad: „Sněmovna musí podle Ústavy souhlasit s žalobou, aby ji mohl posoudit Ústavní soud. Souhlas dalšího ústavního aktéra neznamená, že nedojde k hodnocení a posuzování obsahu návrhu. Naopak. Další ústavní aktér je tam právě k tomu.“ Můžete to prosím vysvětlit?

My – jako sněmovna – nemůžeme zasáhnout do podoby ústavní žaloby. Vytvořil ji Senát. Na nás pouze je o ní hlasovat. A my ji samozřejmě musíme posuzovat jako celek. A upřímně řečeno, většina ústavních expertů se shoduje pouze právě na tom, co jsem řekla. Tedy že prezident porušil Ústavu při neodvolání a nejmenování ministrů. Na ostatních bodech shoda nepanuje.

Holec: Ústavní pučista Zeman zkouší metody sovětského politbyra. Varoval nás už před lety

sinfin.digital