Borelie se do lidské krve „přelévají“ okamžitě, nikoliv až za den, tvrdí čeští vědci

Tým biologa Radka Šímy z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích přišel s převratnou hypotézou o přenosu borelií z klíštěte na člověka. Podle závěrů jeho studie, publikované v časopise Infection and Immunity, se borelie dostanou do lidské krve prakticky hned poté, co se klíště přisaje k hostiteli. Nově popsaná cesta borelií do lidského organismu by mohla vést k vývoji látky, která by po mnoha marných pokusech zabránila u lidí vzniku vážného onemocnění, které tyto bakterie vyvolávají. Zároveň nová hypotéza prakticky vylučuje onemocnění boreliózou od komárů a jiného hmyzu.

Dosud se předpokládalo, že borelie se po přisátí klíštěte na člověka nejprve dostanou ze střev do slinných žláz parazita a teprve poté do lidské krve. V čem se vaše hypotéza od desítky let používané teorie vlastně liší?

Podle naší hypotézy borelie putují z klíštěcích střev do lidské krve přímo, do slinných žláz se vůbec nedostanou. To pak oproti původním předpokladům zřejmě urychluje i přenos těchto baktérií z parazita na člověka. A mění tedy i dosud odhadovanou dobu, kdy se borelie dostane z klíštěte do lidského organismu. Zatímco v odborné literatuře se doba tohoto přenosu odhaduje na minimálně jeden den, podle našich zjištění je přenos okamžitý.

Jak jste na to přišli?

Naše hypotéza je založena nejen na našich vlastních výzkumech a pozorováních, ale i na studiu prací našich kolegů v zahraničí. Od objevu původce boreliózy v sedmdesátých letech minulého století se neustále píše a mluví o tom, že borelie přecházejí ze střev do slin klíštěte. Přitom to ale ještě nikdo spolehlivě nedokázal. Nám se v našich experimentech nepodařilo najít a identifikovat borelie v klíštěcích slinných žlázách. To může mít podle nás jediný důvod. Prostě tam nejsou.

Palička: Genderový diktát paní Agnieszky. Vzít mužům volební právo a vystřelit je na Mars!

sinfin.digital