Borelióza musí počkat. Před výzkumem klíštěte dostal přednost koronavirus

Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích a Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity patří k nejvýznamnějším pracovištím pro výzkum klíšťat v Evropě. Místo vývoje léků proti borelióze a dalším nemocem teď ale řadu vědců z obou institucí čeká možná až na několik měsíců úplně jiná práce. I někteří slovutní profesoři se proměnili v laboranty.

Radek Šíma z Biologického centra AV se společně s kolegou Hajdůškem dostali před časem do časopisu americké akademie věd PNAS s výzkumem způsobu, jakým by bylo možné zabránit klíšťatům v dlouhodobém sání krve. O jeho výsledky mají velký zájem mimo jiné jihoameričtí chovatelé dobytka, kterým miliony klíšťat přisátých na skotu způsobují obrovské ztráty. Jenže Šíma se od pondělního rána zabývá úplně něčím jiným než klíšťaty. Vede tým, který v Biologickém centru testuje vzorky pacientů na koronavirus.

„Přihlásili jsme se ministerstvu zdravotnictví a poměrně rychle získali povolení k testování. Přístroje na to máme,“ říká Šíma. V testovacím týmu se střídá celkem 22 vědců centra, včetně profesorů a špiček ve své branži. Součástí skupiny je i jeden z nejznámějších českých virologů Daniel Růžek. Za čtyři dny vědcům, proměněným v laboranty, prošlo pod rukama 235 vzorků, z toho osm bylo do čtvrtečního večera pozitivních. Šíma chodí do práce v osm ráno a odchází nejdříve v osm večer. Strach z nákazy údajně nemá. „Normálně tady pracujeme s některými ještě nebezpečnějšími viry. A možná nehoda? Ano, ale dnes se můžete nakazit spíše v supermarketu než v laboratoři,“ říká.

Krvácí statisíce podnikatelů, vláda je nechává ekonomicky zemřít, varuje Adamová z TOP 09

sinfin.digital