Bouře v Hospodářské komoře: Dlouhý musí skončit, je ve střetu zájmů, vyzývají viceprezidenti

Jan Januš

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý kandiduje na post generálního tajemníka mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jako českého nominanta jej už v březnu schválila vláda. Viceprezidentům komory to ale vadí. Dlouhý je o svém záměru neinformoval, navíc je podle nich ve střetu zájmů. České podnikatele má totiž coby šéf komory zastupovat i proti vládě. To teď může být problém, když je zároveň jejím nominantem. „Vladimír Dlouhý byl proto na prezidiu námi přátelsky vyzván, aby se funkce prezidenta vzdal. Nejedná se o žádný převrat,“ popisují situaci viceprezidenti Bořivoj Minář, Irena Bartoňová Pálková a Roman Pommer v dopise členům komory, který má INFO.CZ k dispozici. Dlouhý včera rezignovat odmítl, situaci tak bude řešit představenstvo komory.

„Zájmy a mediální kampaň jednotlivce nesmí převažovat nad zájmy Hospodářské komory ČR. V čele Komory musí být člověk, u něhož nelze zpochybňovat jednotlivá rozhodnutí na základě jeho případných partikulárních zájmů a dalšího kariérního postupu,“ stojí rovněž ve zmíněné výzvě.

Podle informací INFO.CZ existuje rovněž právní analýza, podle které už Dlouhého funkce ve vedení komory dokonce zanikla. Dlouhého, jehož současný mandát měl původně skončit v květnu, může podle zákona případně odvolat sněm Hospodářské komory. Ten se má ale vzhledem k aktuální pandemii sejít až v druhé polovině roku, současné vedení komory tak patrně bude přesluhovat.

Reakci Vladimíra Dlouhého zjišťujeme.

sinfin.digital