Brodská psychiatrie se vzepřela rozhodnutí soudu a odmítla přijmout nebezpečného sexuálního násilníka

Zdravotnický deník

Psychiatrická nemocnice v Havlíčkově Brodě loni na podzim odmítla přijmout odsouzeného, kterému okresní soud v Jičíně nařídil protialkoholní ústavní léčbu. Soudkyně Radka Hanousková se proto v lednu obrátila na ministerstvo spravedlnosti, aby jí sdělilo, jak má dále pokračovat. Podle soudkyně je havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice spádová. „Odsouzený se vysoce nebezpečné trestné činnosti dopouštěl právě ve vazbě na požívání alkoholu a oběťmi jeho násilí byly opakovaně i osoby nezletilé!“ zdůraznila s tím, že ambulantní psychiatr jí nabádal, aby věc urychleně vyřídila.   

Na ministerstvu spravedlnosti v lednu přetekl pohár trpělivosti. Nebyl to totiž první takový případ Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Okresní soud v Jičíně si na ní stěžoval opakovaně. Ministerstvo spravedlnosti s ohledem na závažnost výše zmíněného případu „učinilo kroky k přijetí této osoby k výkonu ochranného léčení do jiné psychiatrické nemocnice“ a informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví jakožto zřizovatele. Poukázalo současně na skutečnost, že odmítání pacientů do výkonu ochranného léčení nebylo ojedinělé.

„Taková praxe je pro ministerstvo spravedlnosti a justici objektivně nepřijatelná. Výkon ochranného léčení je třeba zvláště u rizikových pacientů nutné zahájit co nejdříve. Pokud se totiž taková osoba nepodrobí ústavní léčbě včas, existuje vždy riziko, že pod vlivem duševní choroby či závislosti na omamných a psychotropních látkách opětovně dopustí protiprávního jednání,“ zdůraznilo ministerstvo spravedlnosti ve včera vydaném prohlášení.

Primark jsme do Česka tahali deset let, říká manažer jedné z největších realitek světa

sinfin.digital