Brusel poslal Česko k soudu kvůli kvótám na migranty. Hrozí nám vysoké sankce

Lucie Bednárová

Evropská komise zažalovala Česko, Polsko a Maďarsko u Soudního dvora EU za to, že porušují unijní právo a nechtějí se podílet na dohodnutém přerozdělování žadatelů o azyl. Předání celé záležitosti soudu je posledním krokem tzv. řízení pro nesplnění povinnosti, které Brusel s trojicí zemí vede už několik měsíců. Pokud státy nezačnou plnit své povinnosti vyplývající z legislativy EU, soud může rozhodnout o uložení vysoké jednorázové pokuty a opakovaného penále. Podle diplomatických zdrojů redakce tu ale stále existuje prostor pro jednání. Co přesně Komise rozhodla a jaké mohou být další kroky? 

Varovný prst směrem k trojici zemí, k nimž patří kromě Polska a Maďarska také Česko, zvedal Brusel již několik měsíců a oznámení, že na zmíněné země podá žalobu k unijnímu soudu, bylo proto otázkou času. Informované zdroje z blízkosti Evropské komise hovoří o tom, že komisaři své rozhodnutí v posledních týdnech několikrát odložili, protože doufali, že státy nakonec změní své stanovisko a začnou respektovat dohodnutá pravidla.

Ta byla schválena v roce 2015 a po členských státech evropské osmadvacítky požadují jednorázové přerozdělení několika tisíců žadatelů o azyl z Řecka a Itálie, které byly zasaženy silnou migrační vlnou. V případě Česka se jednalo o zhruba 2600 osob, které mají nárok na azyl. 

Babiš a Okamura jsou falešní spasitelé, prezident za sebou nesmí mít kouli normalizace, říká Hilšer

sinfin.digital