Bude Agrofert vracet dotace? „Jsem šokován,“ tvrdí Babiš a odmítá, že Brusel už rozhodl

urm

lup

Premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, protože má nadále vazby na podniky „zaparkované“ ve svěřenském fondu – tak podle Hospodářských novin a serveru Neovlivní rozhodla Evropská komise, která v tomto znění poslala dopis českým úřadům. Podle zmíněných médií to znamená, že skupina Agrofert bude muset vrátit všechny dotace, které obdržela od února 2017. Premiér Babiš tvrdí, že to není pravda a jedná se prý jen o předběžný návrh.

 

Hospodářské noviny se v textu odvolávají na dva vysoce postavené zdroje z ministerstev, které obsah unijního dopisu přímo znají. „Zpráva komise je v režimu vysokého utajení,“ řekl listu zdroj.

„Andrej Babiš je osobou, která profituje z hospodaření Agrofertu. Opatření, kdy vložil holding do svěřenského fondu, jsou nedostačující,“ cituje další zdroj obeznámený se zprávou server Neovlivní.cz.

Babiš takový výklad ostře odmítá, tvrdí, že to není pravda a že je tvrzeními tuzemských médií „šokovaný“. „Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován,“ píše premiér ve své reakci. Sám ho prý nečetl a čeká na český překlad, který může být až za měsíc.

Babiš předpokládá, že se minimálně ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové z hnutí ANO, které je jedním z adresátů dopisu, k tvrzením Bruselu následně vyjádří a zareaguje. „Teprve PAK nám zašle finální zprávu i Evropská komise. Její stanovisko zásadně odmítám a budu bojovat za jeho změnu na základě dalších informací od národních orgánů. Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet. Není k tomu důvod, protože neporušuji ani české a ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů,“ tvrdí dále Babiš.

Maňák: Babišovy toastové dotace jsou neobhajitelné

sinfin.digital