Byl jako buldok. Havel se mu vzpíral, mnohdy mu ale dal za pravdu, vzpomíná na Jičínského Pithart

Signatář Charty 77, předseda první porevoluční české vlády a dlouholetý předseda Senátu Petr Pithart vzpomíná v rozhovoru pro INFO.CZ na zesnulého Zdeňka Jičínského. „Byl to paradoxně právní pozitivista, zprvu ovšem ideologicky determinován, opatrný, skeptik, realista, tvrdý ve svých postojích – neustupoval, byl jako buldok, urputný, leda prohrával,“ říká Pithart.

Václav Havel podle Pitharta Jičínského nejen po straně pomlouval, ale mnohdy na něj dal. Pověst Jičínského z minulosti byla totiž, tvrdí Pithart, věru špatná. „On se tím nenechal rozhodit. S Rychetským a se mnou jsme tvořili právnické ohnisko Občanského fóra a Občanského hnutí. Celá tzv. první revoluce nebyla revolucí, ale ústavně pokrytým vyjednaným předáním moci – což si myslím já. Do nemalé míry právě díky Zdeňku Jičínském,“ nepochybuje Pithart.

Jičínský zemřel v noci na čtvrtek, bylo mu 91 let. Na začátku 60. let minulého století byl v komisi pro přípravu ústavy, na sklonku 60. let pak také poslancem, po okupaci v srpnu 1968 vyloučen z komunistické strany, patřil mezi první signatáře Charty 77, byl součástí disentu, po roce 1989 byl kooptován za Občanské fórum do federálního parlamentu, následně vstoupil do ČSSD, za kterou byl opakovaně zvolen do Poslanecké sněmovny.

Uhde vzpomíná na disent i listopad: Proč se Kundera nevrátil z Francie a v čem selhal Havel?

sinfin.digital