Býval neonacistou, dnes bojuje s extremismem a říká: „Vlastně jsem sám sobě vymyl mozek“

Hlídacípes.org

Tereza Engelová

Většina lidí se k neonacistům nepřidá kvůli ideologii, ale spíš kvůli tomu, že chtějí někam patřit. Když pracuji s neonacisty, snažím se za svastikou vnímat osoby s konkrétním příběhem,“ vysvětluje v rozhovoru pro HlídacíPes.org Tom Olsen. Bývalý norský neonacista se dnes jako sociální pracovník snaží v přednáškách po celém světě varovat mladé lidi před extremismem.

Jako velmi mladý – v 16 letech – jste se dostal do vězení. Můžete popsat tehdejší období? V co jste věřil? Co jste dělal? A jak vás pobyt ve vězení ovlivnil?

Ano, poprvé jsem se na několik měsíců dostal do vězení v šestnácti. Byl jsem mladý a agresivní a udělal jsem několik hloupých věcí, které vedly k mému zatčení. Před dvaceti lety byl ještě jiný systém. Zatímco v současnosti bych zřejmě putoval do nápravného zařízení pro mladistvé, tehdy mě zavřeli do běžné věznice. Bylo nás tam sice kolem 30 vězňů, ale cely byly malé, na celou věznici byly pouze dvě toalety, takže jsme potřebu vykonávali často jen do kbelíků.

Byl jsem většinu času izolovaný, nemohl jsem se koukat ani na televizi nebo poslouchat rádio. Jediné, co jsem měl povolené, byly knihy. Takže jsem hodně četl, i neonacistickou literaturu. To můj vývoj směrem k neonacismu podstatně ovlivnilo.

„Nikdy jsem neměl větší strach o naši zemi.“ Bývalý neonacista se bojí současných extremistů

sinfin.digital